Odbornik Bojan Lukić, dijete poginulog borca, pozvao na smjenu načelnika Boračke organizacije i uklonio iz revolta fotografiju nastradalog oca iz Spomen-sobe| Z NEWS


Bojan Lukić, odbornik u Skupštini grada i dijete poginulog borca Vojske Republike Srpske, danas je u Skupštinskoj sali, obraćajući se Željku Smiljaniću i odbornicima obećao da će sliku svog oca ukloniti iz Spomen sobe i pozvao ga da ga zaustavi u namjeri.
Smiljanić je po njegovim navodima jednoj devojci rekao da ne može uzeti sliku svog oca iz spomen sobe.
Bojan je svoju riječ danas ispoštovao te uklonio fotografiju.

 – Nezadovoljan sam odgovorom djetetu palog borca koja je tražila svoja prava. Ona je nezdovoljna njihovim odnosom i odgovorima te je rekla da će izuzeti fotografiju svog pokojnog oca iz Spomen-sobe. Oni su joj rekli da to ne može. Ja sam javno danas rekao da ću ja izuzeti fotografiju svog pokojnog oca i pozvao načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Željka Smiljanića da me u tome spriječi – rekao je Lukić i da će zatražiti Smiljanićevu i smjenu dva službenika koja se bave boračkim pitanjima.

Lukić je zatražio da se evidentiraju sve spomen-ploče palim borcima u bivšim fabrikama i da se o njima vodi računa.


 – Zatražio sam da se evidentiraju sve spomen-ploče koje su postavljene palim borcima u nekadšnjim fabrikama koje su kasnije privatizovane da na završe na smetljištu. 
Treba vidjeti u kakvom su stanju i gdje da ih sačuvamo – istakao je Lukić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u GU Zvornik Željko Smiljanić negirao je ove navode. – Odbornik Lukić je negodovao na rad dvojice službenika i nije se žalio na moj rad. Ja sam stao u njihovu odbranu i tvrdim da se ni prema kome nisu tako nisu odnosili, a kamoli prema djetetu palog borca. Sve naše korisnike primamo i odnosimo se prema njima sa uvažavanjem. Što se tiče spomen-ploča i drugih spome-obilježja, mi imamo tačan registar gdje se nalaze spomen-ploče i drugi spomenici. U narednom periodu ćemo obići sve te lokacije da utvrdimo u kakvom su stanju – rekao je Smiljanić.

Bojan Lukić, tokom zasjedanja redovne Skupštine grada, obratio se emotivnim govorom prisutnim odbornicima, pozivajući na odgovornost načelnika odeljenja Boračko- invalidske zaštite Željka Smiljanića kao i dva zaposlena, prema pisanju medija, po pitanju nebrige o boračkim kategorijama i hapšenju Srba za ratne zločine nad Bošnjacima tokom ratnih dešavanja u periodu 1992-1995 godine.


Podsjetimo, da je u krugu bivše fabrike "Vezionica" posle rata postavljena spomen ploča žrtvama Otadžbinskog rata radnicima te fabrike, što je bila uobičajena praksa nakon ratnih stradanja u spomen kolegama i prijateljima. Nakon prodaje zemljišta na kome je izgrađen Zvornik City Park, spomen ploču su tokom uređivanja i pripreme fabričkog kruga spomen ploču bacili na otpad.

Činjenično se može napraviti i paralela između bačene spomen ploče i porodica poginulih biraca, gdje su poginuli vlasti zlatna nit i naličje časti, ali samo pred izbore, dok su sveke sledeće godine obespravljeno bačeni na društveno smetlište, istovjetno kao spomen obilježje, dok su mnogi, pozivajući se na patriotizam, pronašli radna mjesta u udruženjima boračkih i sličnih organizacija i na ime poginulih, dali svojim porodicama hljeb, dok su ga onima kojima je to trebalo uskratili.

Izvor: Info Birač

Post a Comment

Новија Старијa77